diumenge, 11 de juny del 2017

Respecte al ciclista.


Davant els múltiples atropellaments que s’han produït aquests dies per tota la geografia espanyola –i especialment a les nostres carreteres valencianes–, volem demanar a les autoritats que reforcen totes les mesures que permeten una bona convivència entre automòbils i bicicletes, així com que s’endureixin les penes per als qui, fent cas omís al més mínim sentit comú, es posen al volant sense estar en condicions de fer-ho (alcohol, drogues, etc.).

Cal continuar amb les campanyes publicitaries de sensibilització i formació, a fi de conscienciar a tots els usuaris de la carretera, tant als ciclistes com als automobilistes, perquè facin servir les mesures de protecció i respectin les normes. Sens dubte, la tolerancia, l’educació, el respecte, l’experiència i el sentit comú son la millor manera per evitar accidents. A més, s’haurien de millorar les infraestructures viaries (ampliació dels arcens, augment de la senyalització, etc.).

La bicicleta és un mitjà de transport flexible per als desplaçaments urbans i interurbans, així com per a la pràctica esportiva, l’oci i el turisme. No contamina, és silenciosa, ràpida en petites i mitjanes distàncies, econòmica, fàcil d’utilitzar i beneficiosa per a la salut, l’economia i la millora de la qualitat ambiental.

"Nueve consejos a seguir si es usted ciclista". Campanya DGT 2014.

A més, com a destinació turística preferida dels europeus, Espanya ha d’apuntar-se a la corrent que la iniciativa privada ja ha detectat, d’atreure el turisme amb bicicleta, un sector amb àmplies perspectives de creixement, amb 2.300 milions de desplaçaments cicloturístics a l’any i un impacte econòmic que supera els 44 milions d’euros a Europa, generant un sector empresarial complet i molt dinàmic que té la virtut d’oferir llocs de treball i generar riquesa de manera molt distribuïda pel territori, principalment en el món rural i en els espais naturals protegits. Les administracions públiques poden ser un mer testimoni d’aquest fenomen o, per contra, fomentar, facilitar i planificar el seu creixement.

Aquest video de la campanya "Almas Ciclistas", il.lustra l’actual problemàtica. Es tracta d’una iniciativa del Ministeri de l’Interior i de la DGT, presentada el 19 d’abril de 2017, en el Dia Mundial de la Bicicleta, que pretén cridar l’atenció sobre els accidents de trànsit dels usuaris de la bicicleta.